En orsak är brandkraven, men ännu mer inverkar krav på och önskemål om god ljudisolering mellan lägenheter. Träbjälklag får normalt goda värden på luftljudsisolering – att bemästra stegljuden är svårare. Flera bjälklagstyper kan dock uppfylla BBR-kraven på stegljudsnivåer för ljudklass B. Alla bygger på att man så långt som möjligt separerar undertaket och/eller undergolvet från konstruktionen. I industriellt tillverkade volymbyggsystem sker det naturligt genom att undertakskonstruktionen är det undre volymelementets tak, eller genom att undertakets bjälkar är infällda i bjälklagets konstruktion. En annan variant är fjädrande inhängning av undertaket med ljudbyglar eller akustikprofiler av tunnplåt.
Kravet på brandmotstånd för bjälklag i flerbostadshus är REI 60 för 2–8 våningar höga hus. Det uppfylls i allmänhet genom undertak av dubbla gipsskivor i kombination med att utrymmet mellan bjälkarna är fyllt med stenullsisolering.
Principlösningar för ett beprövat och ej patentskyddat lägenhetsskiljande bjälklag i lättbyggnadsteknik visas i avsnitt Konstruktionsexempel.
KL-trä har fördelen att ha större egenvikt än regelbjälklag men måste likväl kompletteras med ytterligare skikt på ovan- och undersidan med avseende på ljud och brand. Det finns ett antal olika lösningar på lämpliga KL-träbjälklag beroende på användningsområda. Några av dessa visas nedan.