Spikningsplåtar
Ledad anslutning med spikningsplåtar på ömse sidor om limträelementen är enkel och lämplig för såväl små som stora laster. De plåtar som finns i standardkataloger har tjocklekar som begränsar användningen till måttliga laster. Plåttillverkarens anvisningar ska noga följas. Kraftöverföringen sker med hjälp av ankarspik eller -skruv. Plåtarna bör placeras så nära pelarens innerkant som möjligt så att de inte förhindrar balkens vinkeländring. Speciella åtgärder för brandskydd kan krävas, till exempel skyddsmålning eller inklädnad, se avsnitt Brandskydd av förband och beslag – allmänna synpunkter.
Figur 75 Spikningsplåt på ömse sidor om limträelementen.
Plattstål
Ledad anslutning med plattstål på ömse sidor om limträelementen är också, i likhet med spikningsplåtar, enkel och ändamålsenlig.
Plattstål, typ plattstång eller universalstång, lämpar sig för såväl små som stora laster. Godstjockleken väljs ur standardserien 5, 6, 8, 10, 12, 15 eller 20 mm och minst 0,3 × skruvdiametern. Hål för skruv bör vara cirka 1 mm större än skruvdiametern eller utföras som vertikala, ovala hål. Speciella åtgärder för brandskydd kan krävas, till exempel brandskyddsmålning eller inklädnad, se avsnitt Brandskydd av förband och beslag – allmänna synpunkter.
Figur 76 Plattstål på ömse sidor om limträelementen.
Inslitsade plåtar
Vid ledad anslutning med inslitsad stålplåt och ståldymlingar är infästningen helt dold. Ståldymlingarna kan försänkas i limträbalken och täckas med träplugg. Brandtekniskt sett ger ett helt dolt beslag ett godtagbart skydd, se figur 77.
Figur 77 Inslitsade plåtar med ståldymlingar.
Infälld balk
Infälld limträbalk används ofta vid gavelpelare för att överföra pelarens horisontalkraft till limträbalken. Urtaget i limträpelaren görs ofta lika stort som balkbredden. Kraftöverföringen mellan limträbalk och limträpelare sker som regel med hjälp av genomgående skruv, brickor och mutter. Vid små horisontalkrafter och lyftkrafter kan även infästning med hjälp av plåtvinklar, universalskruv eller träbyggnadsskruv användas, se figur 79.
Figur 78 Infälld balk och genomgående skruv med mutter och bricka.
Figur 79 Infälld balk och plåtvinklar.
Universalskruv
Förband med speciell träskruv, universalskruv, är en annan enkel lösning vid både mindre och större konstruktioner, till exempel uterum, carportar, bjälklag och hallstommar. Många skruvapplikationer finns, exempelvis enligt figur 67 och figur 80. Skruvvinkel minst 30° bör eftersträvas i ändträ, förborrning tillämpas i regel inte och skruven försänks med lätthet, så att den ogängade delen alltid kommer i virkesfogen.
Figur 80 Två exempel på pelar-balkanslutning med universalskruv – en skruv uppifrån (ovan), två skruvar från sidorna (nedan). Universalskruv i ändträ bör dras i minst 30° vinkel mot fibrerna för att få en acceptabel utdragskraft.