Av det enkla skälet att kunna göra en tydligare resultatredovisning, har den finita elementmodellen för limträpelare och treledstakstolar av limträ inaktiverats i figur 3.8.
Motsvarande dimensionerande normalkrafter i de stabiliserande elementen erhålls genom att multiplicera karakteristiskt lastvärde med partialkoefficienten för last γF. Säkerhetsklass 3 har här antagits, γd = 1,0.
Dimensionerande normalkraft i spännbandet (dragning):
\({N_{\rm 1,d}} = {\gamma _\rm F} \cdot {N_{\rm 1,k}} = 1,5 \cdot 23,3 = 35\;{\rm{kN}}\)
Dimensionerande normalkraft i montagestödet (kan vara både dragning och tryck, beroende på placeringen av stödet):
\({N_{\rm 2,d}} = {\gamma _\rm F} \cdot {N_{\rm 2,k}} = 1,5 \cdot 11,3 = 17\;{\rm{kN}}\)
Notera att hänsyn bör tas även till snittkrafter och moment som uppstår i treledstakstolens olika bärande delar under montaget. Figur 3.9 a) – c) visar diagrammen för normalkraft, tvärkraft och moment i den anblåsta treledstakstolen för lastfall enligt figur 3.7.
Som exempel kan nämnas att tvärkraften i vissa fall kan vara dimensionerande för infästningarna mellan olika bärverksdelar, till exempel mellan limträbalk och -pelare.
Maskinhall med limträstomme.
Vid större limträkonstruktioner kan även böjmoment kring veka riktningen i limträpelare och/eller limträtakstol vara dimensionerande. I dessa fall kan flera stagningspunkter i bärverket eller i viss mån val av limträtvärsnitt med större tjocklek vara ett lämpligt alternativ.
Figur 3.8 Numeriskt beräknade normalkrafter i de temporära stabiliseringselementen.
Figur 3.9 Diagram för den anblåsta treledstakstolen av limträ.
a) Normalkraftsdiagram.
b) Tvärkraftsdiagram.
c) Momentdiagram.
Lastfall, se figur 3.7.