Är du byggprojektör/konstruktör och märker att intresset för träbyggande ökar? Ta då chansen att skaffa dig en konkurrensfördel genom att lära dig av de senaste drygt 10 årens kunskaper och erfarenheter från specialister som varit involverade i lyckade träbyggprojekt.
BFAB (Bygg- och fastighetssektorns fortbildningsinstitut) har nu satt ihop två nya fortbildningskurser om träkonstruktioner respektive limträkonstruktioner som har premiär i slutet av oktober. Som lärare har de anlitat Tomas Alsmarker och Elvy Karlsson från Tyréns, Erik Serrano från Växjö Universitet och Roberto Crocetti från Moelven Töreboda, samtliga med omfattande erfarenheter från de senaste årens träbyggande i Sverige.
Du kan läsa mer om de två nya kurserna på www.bfab.se/trakurser eller genom att klicka på programmet nedan:
Skogsindustrierna
Johan Fröbel
Fortbildningsprogrammets seminarium i Falun
Att bygga höga hus i trä
Teman: Byggteknik och fukt
Kompetensutveckling för yrkesverksamma, Falun 27 september 2007
» Inbjudan (PDF)
» Program (PDF)
Sveriges Träbyggnadskansli
Niclas Svensson
Nytt om ljud och akustik i TräGuiden
TräGuiden uppdateras efter hand när nya forskningsrön kommer fram, nya bestämmelser, standarder med mera. Nu har avsnittet om ljud och akustik uppdaterats och kompletterats.
Med modern träbyggnadsteknik är möjligheterna i dag stora att skapa byggnader i trä med god ljudmiljö. En förutsättning är att man känner till materialets egenskaper samt byggfysikaliska aspekter på ljud, akustik, dimensionering för goda ljudförhållanden med mera. I TräGuiden behandlas detta under Egenskaper trä i kapitlet Byggfysik. Här beskrivs sådant som hur ljud sprider sig mellan rum, hur det kan överföras mellan byggnadsdelar i trä som väggar och bjälklag, hur svängningar kan uppstå genom lufttrycksförändringar från ljud, hur man kan isolera mot stegljud, mot ljud från installationer, trafik med mera. Funktionskrav och ljudstandarder behandlas även samt hur man ska dimensionera väggar och bjälklag för god ljudisolering.
Flera avsnitt här har nu uppdaterats och kompletterats med nytt material. Förtydliganden och nya uppgifter har införts när det gäller begrepp och mått som fältreduktionstal, stegljudsnivåer, ljudtrycksnivåer, efterklangstid med mera. Avsnittet om dimensionering av bjälklag för goda ljudförhållanden har exempelvis också kompletterats med en utförlig beskrivning av hur man ska uppnå god stegljudsisolering och luftljudsisolering i träbyggnader samt hur man i flerbostadshus av trä kan dimensionera bjälklag med hjälp av nya vägningskurvor.
Sedan förra versionen av TräGuiden har det även hänt en del på området standard och avsnitt om funktionskrav, ljudstandarder och standardiseringsarbete har också kompletterats.
Vi hoppas att du ska ha nytta av dessa uppdaterade avsnitt i TräGuiden.
Skogsindustrierna
Johan Fröbel