Just nu fortgår i Sverige omfattande FoU-satsningar för att öka kunskaperna kring fuktsäkert träbyggande, däribland forskningsprogrammet WoodBuild som startade år 2007 och pågår fram till år 2012 med en total budget på närmare 50 miljoner kronor. Professor Lars-Olof Nilsson vid avdelningen för Byggmaterial vid Lunds Tekniska Högskola publicerade nyligen från programmet en sammanställning av vad vi idag vet kring fuktsäkert byggande och projektering av träkonstruktioner. Rapporten innehåller också råd om hur Boverkets fuktkrav kan tillämpas samt förslag på kritiska fukttillstånd för trä.
Sedan den reviderade utgåvan av Boverkets byggregler, BBR, kom 2006 har vi fått en del frågor om hur träbyggandet lever upp till de nya fuktkraven. Sammanställningen från WoodBuild visar på att det går alldeles utmärkt att bygga sunda och fuktsäkra träbyggnader som lever upp till BBR:s krav – men det kommer att ställas krav på bättre och tydligare redovisad kvalitetssäkring från både sågverksindustrin och byggindustrin.
» Ladda ned WoodBuild-rapporten ”Kunskapsläge och råd kring fuktsäker projektering och tillämpning av fuktkrav i BBR för träkonstruktioner”.
SVERIGES TRÄBYGGNADSKANSLI OCH TRÄSTAD 2012 bjuder in till Sveriges första Trästadsriksdag
Så bygger vi den goda staden
20 januari 09.30. Näringslivets hus, Storgatan 19, Stockholm
Trästadsriksdagen är ett nytt forum som anordnas av projektet Trästad 2012 i samarbete med Sveriges Träbyggnadskansli. Här ska idéer och visioner om modern och hållbar stadsutveckling i linje med av riksdagen fastställda miljömål diskuteras. Här kommer tankar och praktiska exempel på genomförda och planerade byggprojekt lyftas fram. Projekt där nya kunskaper om byggande med låg klimatpåverkan skapar attraktiva stadsmiljöer för boende och verksamheter. Trästadsriksdagen planeras bli ett återkommande forum.
» Inbjudan Trästadsriksdagen