Dimensionering av träkonstruktioner med avseende på beständighet och livslängd gentemot angrepp av röta på ett "ingenjörsmässigt" sätt är en ny företeelse, som utvecklats i ett europeiskt projekt WoodExter.
Projektet har resulterat i en guide, som ger vägledning för hur man skall dimensionera träkonstruktioner med hänsyn till beständighet och livslängd på ungefär samma sätt som man dimensionerar bärande konstruktioner med hänsyn till lastförmåga. Guiden är avgränsad till konstruktioner ovan mark, företrädesvis altaner och fasadbeklädnader, men kan också tillämpas på andra ovan mark-konstruktioner.
Den bakomliggande filosofin för dimensionering är att man bedömer klimatexponering av träet som en funktion av geografiskt läge, lokala exponeringsförhållanden, skydd mot nederbörd, avstånd till mark och detaljutformning. Exponeringen jämförs sedan med resistensen mot röta hos det valda materialet, och utfallet blir antingen att konstruktionen klarar eller inte klarar 30 års exponering utan att angripas av begynnande röta. 30 år har valts som en något godtycklig definition av en "formell" livslängd som gäller om vill bygga något som är "säkert" mot röta. I praktiken betyder detta att den tekniska livslängden kan bli betydligt längre i verkligheten.
Guiden har nu omarbetats till internetformat och lagts in i TräGuiden under följande länk: www.traguiden.se/konstruktion/dimensionering/bestandighet/
Guiden innehåller beskrivningar samt tillämpningsexempel för att man ska kunna göra en så bra dimensionering som möjligt. För att underlätta beräkningar har ett särskilt beräkningsverktyg i MS Excel utarbetats. Guiden har verifierats genom ett antal rimlighetskontroller för verkliga situationer där livslängden är dokumenterad. Dessa visar att verktygets utfall överensstämmer relativt väl med dokumenterade erfarenheter från praktiken.
En viktig fördel med verktyget är också att det fungerar som checklista för användaren,
som därmed görs uppmärksam på vikten av lämplig utformning och detaljlösningar (konstruktionstekniskt träskydd). Dessutom får man möjlighet att fundera över om förväntad livslängd hos konstruktionen är rimlig och vilka konsekvenserna blir om den inte uppnås.
Vi tror därför att många konstruktörer, arkitekter och kvalificerade gör-det-självare kommer uppskatta verktyget som har likheter med andra dimensioneringsverktyg, till exempel för hållfasthetsdimensionering.
Ge gärna feedback till info@svenskttra.se på verktyget för att det ständigt ska kunna förbättras.
Svenskt Trä
Johan Fröbel
Brandsäkra trähus
Brandsäkra trähus 3 - Nordisk-baltisk handbok
Den tredje versionen av Brandsäkra trähus är totalt omarbetad och inkluderar de senaste framstegen inom europeisk harmonisering. Den ger kunskap och vägledning om alla aspekter som är viktiga för att konstruera och utforma moderna trähus brandsäkert.
Kontaktperson: birgit.ostman@sp.se
För dig som vill veta mer!
Boka in den 22 november 2012 Under en temadag i Stockholm presenterar vi Handboken Brandsäkra Trähus 3. Mer information hittar du på www.sp.se/conf.
|
Läs mer på www.sp.se
Birgit Östman
SP Trä