Svenskt Trä lanserar ny webbutbildning – Att välja trä
Trä är ett av våra viktigaste byggmaterial och användningen ligger på en konstant hög nivå. Allt fler inser träets tekniska, miljömässiga och ekonomiska fördelar.
Svenskt Trä och Byggmaterialhandlarna lanserar en ny webbutbildning om trä som är indelad i sju utbildningsmoduler om totalt 12 delmoment plus ett slutprov som tar 1 timme och 48 minuter att genomföra, vilket motsvarar en heldagskurs rent innehållsmässigt.
Kursen följer en ordning med olika moment och innehåller alltifrån utbildning i trä och miljö till hur trä bäst kan hanteras och lagras. Utbildningen avslutas med ett slutprov.
Utbildare är Tore Hansson med mångårig erfarenhet av konstruktion och av materialet trä. Utöver undervisning, på bland annat KTH, har han bedrivit forskning samt skrivit ett flertal böcker och fackartiklar inom ämnet. Tore är en frekvent anlitad konsult och föreläsare.
Webbutbildningen riktar sig mot följande målgrupper:
- Nyanställda
- Helganställda
- Sommaranställda
- Alla anställda med behov av träkunskap
- Kunder
- Förkurs till Svenskt Trä och Byggmaterialhandlarnas Certifierad Träexpertutbildning.
Webbutbildningen är baserad på Svenskt Träs publikationer Att välja trä, Hantera virket rätt, Lathunden, Hantera limträ rätt, Drift och underhåll av limträ och Limträ PocketGuide. Publikationerna kan vara bra att ha tillgång till under tiden som utbildningen genomförs. Dessa finns även att ladda ned i Svenskt Trä lärportal där webbutbildningen finns.
Svenskt Trä och Byggmaterialhandlarna vill erbjuda en ökad kompetens om materialet trä. Efter genomförd och godkänd webbutbildning så får du ett diplom som bevisar att du har baskunskaperna om trä.
Besök gärna Svenskt Trä lärportal: www.svenskttra.diplomautbildning.se/
Observera att du måste vara inloggad för att kunna genomföra proven, vilket vi varmt rekommenderar.
Mer information:
Johan.frobel@svenskttra.se
Många ville lära sig om träbyggande
Seminariet Ingenjörsmässigt byggande i trä den 18 oktober i Göteborg besöktes av närmare 450 vetgiriga projektörer, konstruktörer, arkitekter och studenter. Det blev en intensiv dag där deltagarna fick lära sig mer om allt från horisontalstabilisering och förband till brandprojektering och akustik i träkonstruktioner.
Se föredragen här: www.svenskttra.se/om-oss/ibit2016/
Träprisutställningen utställd på Arkitekturskolan KTH
Mellan 22 november och 8 januari står utställningen med de nominerade i Träpriset 2016 utställda på nya arkitekturskolan på KTH. Eftersom denna skola vann Kasper Salin-priset år 2015 finns nu möjligheten att andas in luften av Sveriges två finaste arkitekturpris vid ett besök! Plats: Osquars backe 9, Stockholm.
Har du tips på utställningsplatser år 2017?
Träprisutställningen har turnerat runt i Sverige under år 2016 och vi söker nu förslag på nya utställningsplatser nästa år.
Kontakt: alexander.nyberg@svenskttra.se
Visa upp dig på TräGuidens startsida!
Vare sig du arbetar som konstruktör i eget bolag, som arkitekt i en koncern eller som montör ute på byggarbetsplatsen så har vi nu ett fantastiskt erbjudande att synas utan kostnad. Orsaken är att vi vill visa urval av våra fantastiska användare som gör TräGuiden till Sveriges största webbsida för bygginstruktioner.
Senast måndagen den 19 december behöver vi:
1. Citat om vad TräGuiden betyder för dig i ditt arbete eller privat
2. En porträttbild
3. Ditt namn, yrke + företag (privatperson ersätter yrke)
OBS, det finns en gräns för hur många vi kan publicera. Det är först till kvarn som gäller!
Skicka till: traguiden@svenskttra.se
Träprisgalan 2016, nu på Youtube!
Om du inte hade möjlighet att närvara på Träprisgalan på Nalen i år har du nu ändå möjlighet att ta del av prisutdelningen, föredragen och de intressanta diskussionerna med juryn!
Länk till Träprisgalan 2016
Vårens kurser på Linnéuniversitetet
Under våren ger Linnéuniversitetet två kurser som är anpassade för dig som redan jobbar. Kurserna ges på deltid, de är framtagna i samverkan med trä- och byggbranschen, och du skickar in din ansökan via antagning.se OBS! Ansökan öppen för sen anmälan.
Med start i januari erbjuds:
- Byggnadsakustik och vibrationer (7.5 hp) Lärare: Åsa Bolmsvik, Lnu och Anders Brandt, Lnu.
- Hållbart byggande och energisystemanalys (7.5 hp) Lärare: Ambrose Dodoo, Lnu och Uniben Tettey, Lnu
De avgiftsfria kurserna ges på deltid och är anpassade för att kunna genomföras parallellt med en anställning vid ett företag. Kursdeltagarna träffas fysiskt vid några tillfällen per kurs, men stora delar av studierna genomförs på distans.
Länk: lnu.se/ehtb
Kontakt: ehtb@lnu.se