Träpriset 50 år
En kampanj med 50 berättelser om ett skifte
Fredagen den 15 december lanserades det sista och femtionde klippet i kampanjen som
hyllar Träpriset som i år fyller 50 år. Kampanjen har väckt stort intresse och ökat Svenskt Träs antal besökare och följare i sociala medier flera gånger om.
Den stora förtjänsten med kampanjen är dock något större än så menar Alexander Nyberg som ansvarar för Träpriset på Svenskt Trä. Kampanjen har lyft tre viktiga aspekter och det är att vi har stora utmaningar att lösa i dagens byggsektor, att träbyggande är en stor del av lösningen samt att viljan till att mer fullt ut dra nytta av träbyggandets goda lösningar är stor och de är uppskattade av samhället på ett brett plan.
Det här är en kampanj som minst lika mycket som att hedra tidigare uppförda byggnader berättar historien om ett skifte från ändligt till förnybart, från ekonomi till bioekonomi. Våra val i samtiden bygger framtiden och vårt samtida Sverige är idag till 70% täckt med hållbar framtid. Vad väljer du?
Se alla klipp i kampanjen här
Alexander Nyberg
Du har väl anmält dig till seminariet om Konsten att kombinera trä med andra material? – få platser kvar!
Seminariet arrangeras av KTH, Kungliga Tekniska Högskolan och LTH, Lunds Tekniska Högskola, tillsammans med branschorganisationerna Svenskt Trä, TMF och Sveriges Träbyggnadskansli samt Skanska. Programmet består av en rad internationellt framstående föredragshållare inom prioriterade områden för byggande med trä i kombination med andra material. Genom att främja kombinationen av trä med andra material kan träets förutsättningar som konstruktionsmaterial förbättras och därmed kan effektivare och hållbarare byggnader och infrastruktur skapas. Seminariet är på engelska.
Seminariet äger rum 19 januari 2018, kl. 08:00-15:15 på Skanskas huvudkontor i Stockholm.
Kostnad: 1695 kr (exkl. moms) per deltagare.
Mer information, program och anmälan
Fotografer och upphovsrättsinnehavare
Rad 1: Roberto Crocetti, Roberto Crocetti, Pierre Landel.
Rad 2: Fredrik Lindahl, Merz Kley Partner, Eric Borgström.
Eric Borgström
Expertkompetens för hållbart träbyggande
Visste du att Linnéuniversitetet i Växjö erbjuder avgiftsfria kurser på deltid, anpassade för att kunna genomföras parallellt med din ordinarie anställning?
Linnéuniversitetet erbjuder avgiftsfria kurser för yrkesverksamma inom byggsektorn och hela den träbearbetande industrin. Kurserna inom projektet Expertkompetens för hållbart träbyggande är framtagna tillsammans med näringslivet, med stöd från KK-stiftelsen. Mer information
Våren 2018 erbjuds följande kurser:
- Bärande träkonstruktioner, 7,5 hp
Detta är kursen för dig som vill fördjupa dina kunskaper kring dimensionering och utformning av avancerade träkonstruktioner. Vi kommer bland annat att gå igenom dimensionering av krökta limträbalkar och balkar med varierande tvärsnittshöjd.
- KL-trä i bärande konstruktioner, 3 hp
Kursen vänder sig till dig med erfarenhet av att konstruera byggnader, men som saknar vana av att konstruera med korslimmat trä, KL-trä. Vi kommer bland annat att gå igenom KL-träelementens mekaniska och fysikaliska egenskaper samt hur du designar och dimensionerar mekaniska förband mellan olika KL-träelement.
- Tillämpad FEM, 7,5 hp
Arbetar du som beräkningsingenjör eller konstruktör? Detta är kursen som vänder sig till dig med intresse för modellering och simulering genom att använda finita elementmetoden, FEM. Simuleringarna kommer att göras i mjukvarorna Matlab-CALFEM och ABAQUS.
Ansök via www.antagning.se senast 8/1 för Tillämpad FEM och 20/2 för Bärande träkonstruktioner och KL-trä i bärande konstruktioner.
Johan Fröbel
Julgranstips
Det viktigaste när du köper gran är att den är färsk. Den ska se frisk ut och barren ska ha en fin grön färg. Känn på barren närmast skottens toppar, de ska sitta fast, då är granen färsk. Om de lossnar lätt är granen redan torr och kommer att börja barra snart.
Låt granen vila utomhus tills det är dags att klä den. Om granen är frusen bör den tinas långsamt. Om din gran ska vara fin hela julen är det viktigaste att den hela tiden har tillgång till vatten. Låt den gärna stå i vatten redan utomhus. Torkar den en gång så barrar den fortare. När du tar in granen, se till att få bort döda barr genom att skaka den och slå lätt på grenarna. Undvik att slå rotändan mot golvet. Ledningsbanorna för vattnet kan skadas och då barrar den mer.
Ge din gran en ny snittyta vid roten men ta inte bort bark, den bör få plats i julgransfoten som den är. Om du har köpt en kungsgran är de oftast tjockare i roten – ta då bort så lite som möjligt. Om du tar för djupt från sidorna kommer du in i vattenledningsbanorna och riskerar då att stoppa vattentransporten. Om du är på väg att köpa ny julgransfot, se då till att köpa en som har så stor vattenbehållare som möjligt.
Om du hugger din egen gran, se först och främst till att fråga om lov hos skogsägaren. Allt annat är stöld. Välj en gran i den storlek du vill ha istället för att lämna en hög stubbe.
Det finns flera olika sorters gran för den som köper julgran. Rödgran är den klassiska granen som växer inhemskt. Men även kungsgran är vanlig som julgran. Kungsgranen barrar mindre och doftar inte heller, så den fungerar oftast bra för de allergiker som inte kan ha en traditionell rödgran.
Fråga gärna försäljaren varifrån granen kommer. Om man köper närodlad minskar man transporter och gynnar den lokala skogsnäringen.
Och du, glöm inte att efter helgerna lämna din julgran som trädgårdsavfall till återvinningscentralen eller hos närmaste uppsamlingsställe, så kan den bli kompostjord, biobränsle eller biogas!